Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este in primul rand, un remediu natural pentru tuse, prin administrarea sa grabindu-se vindecarea afectiunilor respiratorii acute. Este apoi, un excelent indulcitor pentru ceaiuri, fiind recomandat si copiilor. Are un bogat continut in vitamina C, fiind recomandat in tratarea asteniilor si a starilor de stres.
Diluat cu apa minerala, poate fi o excelenta bautura racoritoare si tonica, pentru o zi calduroasa de vara.
Mugurii de brad se culeg la inceputul lunii iunie, din zone montane, nepoluate, atunci cand sunt foarte tineri, moi, de un verde deschis si au 3-4 cm.

INGREDIENTE:
1 kg muguri de brad, 2 l apa, 1 kg zahar, zeama de la 1/2 de lamaie.
PREPARARE:
Mugurii de brad se curata de codite si se spala foarte bine in mai multe ape. Se pun la fiert in apa, timp de 1 ora. Se lasa totul sa se raceasca bine, apoi se strecoara. Mugurii se inlatura, iar lichidul ramas se masoara si se pune la fiert din nou, impreuna cu zaharul si zeama de lamaie. Cantitatile recomandate sunt de 1 kg de zahar, la 1 l de lichid. Se lasa sa fiarba pana se obtine o consistenta legata, ca la dulceata; si o culoare maroniu- roscata. Siropul se pune fierbinte in sticle. Se pastreaza la rece.

Update:
O idee de la vizitatoarea mea Eva, careia ii multumesc mult pentru comentariul lasat! Ea ne propune flori de salcam si cimbrisor pentru a aromatiza siropul din muguri de brad. Minunata idee!
„Pe langa mugurii de brad, puteti adauga la fiert flori de salcam si cimbrisor salbatic de munte. Cand mugurii de brad s-au fiert (2 ore la foc mediu), se acopera cu un capac si se lasa 24 ore. A doua zi se strecoara zeama si se fierbe cu zahar (1litru /1 kg) timp de cca 1 1/2 – 2 ore . La final se adauga feliute de lamaie (ca la dulceata).”

 

       

Siropul se poate prepara si la rece:
Mugurii de brad se pun intr-un borcan de sticla, in straturi alternante cu miere. Ultimul strat sa fie de miere. Borcanul se inchide ermetic si se pastreaza in loc intunecat si rece, amestecand din cand in cand in el, timp de 1 luna. Se strecoara apoi lichidul lasat si se depoziteaza in sticle inchise la culoare, in loc racoros.

 


Related posts:

  1. Sirop de catina

30 Responses to “Sirop din muguri de brad”

  1. Cu minunatia asta il tratez pe pustiul meu ;) Un ingredient minunat !

    Cu mare drag te invit sa raspunzi Provocarii Dulce Romanie pe care o gazduiesc pe blogul meu luna aceasta. Ingredientele propuse sunt menta si ciresele.. pline de inspiratie cred eu ;) Multumesc anticipat. o seara buna

  2. Multumesc mult, Antonina!

  3. in acest week-end vrem si noi sa mergem la cules de muguri …. deabia astept sa postez si eu reteta de sirop …. este fff bun si nu in ultimul rand fff sanatos !!!!!!!!!
    imi place prezentarea !!!!

  4. multumesc mult! Spor la adunat muguri! :)

  5. am intrat deja in posesia lor ;)

  6. gata !!! .. l-am facut , dar la anul voi incerca sa-l fac la rece , nu l-am facut nicioadata si sunt tare curioasa cum iese !!!!
    o zi frumoasa !!

  7. Adina, nici eu nu am incercat sa il fac la rece, am auzit si am citit ca se face, abia dupa ce l-am facut fiert…dar la anul sigur incerc si eu. Cred ca este mult mai aromat.
    Zi frumoasa si tie! :)

  8. buna gospodinelor ! am facut si eu acest sirop laudat ( la rece ) si credeti-ma e foarte bun .

  9. Am facut si eu DAR,….se poate sa il fi fiert prea mult cu zahar (2 ore 15 min) pt ca nu ii mai simt aroma…mai mult simt aroma de zahar…ma puteti lamuri ce am gresit de si-a pierdut aroma? multumesc

  10. Cred ca timpul de fierbere a fost prea mare si zaharul s-a caramelizat. Daca a iesit si mai inchis la culoare, atunci asta trebuie sa fie raspunsul. Nu cred insa ca proprietatile siropului au fost afectate.
    Sanatate multa!

  11. Da, aveti dreptate!:) are si gust de caramel:D Acum dupa ce s-a racit parca e mai bun;-) Multumesc enorm pt raspunsul foarte prompt.Blessings!!! :-* , :X.

  12. Cu mare drag! Oricand!
    Multumesc si eu ca ma urmariti!

  13. Am un brad in fata casei, dar cu parere de rau am sa-l tai, pentru ca exista pericolul sa se prabuseasca peste casa. De curand (de vreo saptamana) i-au crescut mugurii, si m-am gandit ca ar fi bine sa-i culeg, ca si asa bietului brad nu ii mai sunt necesari. Citesc acolo in instructiuni ca mugurii se culeg la inceputul lunii iunie cand sunt foarte cruzi. Apoi se mai spune ca “in zonele montane, nepoluate”. Ce mai este nepoluat astazi? Sau cat de poluata este zona noastra de campie, din sudul tarii? Ar trebui oare sa nu mancam porumb fiert care este o delicatesa in lunile de vara, aici in sud, pe motiv ca este “zona poluata”?
    In sfarsit, voiam sa intreb: daca NU suntem la inceputul lunii iunie, ci suntem la inceputul lunii mai, nu pot fi recoltati mugurii de brad?

    Multumesc anticipat pentru raspunsul pe care il astept.

  14. Eu am cules deja muguri de pin si am si facut siropul insa mi-a iesit un pic amarui, e prima data cand fac de pin, pana acum am facut doar de brad si a fost foarte bun din toate punctele de vedere. Tot la farmacia naturii ne intoarcem, orice am face…. Multa sanatate va doresc!

  15. Marcel, bradul inmugureste de obicei in luna iunie la munte, dar in zona de campie unde este mai cald, poate inmuguri mai devreme. Daca bradul tau are deja muguri de 3-4 cm, atunci ii poti folosi.
    In ceea ce priveste poluarea…nimic nu mai e sigur acum, insa, ar fi de preferat ca mediul in care a crescut bradul sa fie unul cat mai curat, fara praful si gazele de esapament din aglomeratia orasului…

    Multumesc de vizita si sper ca ti-am fost de folos.

  16. Claudiu, spre deosebire de mugurii de brad, cei de pin contin pinipicrozida, substanta care da siropului gustul usor amarui. Eu nu am incercat sa fac pana acum, dar il am in vedere. Si siropul din muguri de pin are proprietati multiple.
    Multumesc de vizita!
    Sanatate multa!

  17. Sigur, mi-ai fost de folos cu explicatiile. Voiam sa mai intreb: am doi brazi care nu prea seamana, unul este o specie cu acele (frunzulitele) mai marunte. Acesta este cumva pin? Si daca este pin, se poate face si din mugurii lui, sirop? Daca amestec mugurii, ca sa fie mai multi, e bine?
    Multumesc din suflet!

  18. Marcel, siropul din muguri de pin are o putere terapeutica mai mare si se prepara intocmai ca si cel de brad. Nu am idee daca cel de-al doilea brad al tau e pin sau nu…dar se pot amesteca mugurii. Eu stiu ca exista in farmacii un sirop din muguri de brad si de pin in amestec. Poti citi si aici mai multe despre cele doua tipuri de sirop http://www.formula-as.ro/2004/620/forma-maxima-19/mugurii-de-brad-si-de-pin-5102
    Numai bine!

  19. Am facut siropul din muguri amestecati. A iesit ceva ce nu banuiam ca va fi! M-a ingrijorat culoarea apei in care am fiert mugurii. Nu era cum este cea din pozele de mai sus. Apoi dupa ce am strecurat, am pus zaharul si lamaia, si le-am pus la fiert, incet -incet culoarea a devenit rosiatica, exact cum este in paharul tau. Multumesc pentru tot, multumesc pentru postare si pentru sfaturi. Cand va veni sotia mea din Italia (marti) va ramane uimita de cate a invatat sotul ei de cand sta singur acasa! :) )
    Toate cele bune!

  20. Ma bucur mult ca ti-am fost de folos, Marcel!
    Toate cele bune iti doresc si eu!

  21. Siropul preparat la rece cu miere se va pastra in sticle inchise ermetic? Sticlele se pot tine in camara sau trebuie tinute la rece in frigider? Daca nu sunt tinute in frigider, exista riscul de a fermenta?

    Multumesc.

  22. Iulia, un dop din pluta sau un dop care se infileteaza este de ajuns pentru sticla in care pastrezi siropul preparat la rece. Eu nu am incercat aceasta metoda inca, dar nu cred ca are cum sa fermenteze, indiferent unde il pastrezi: in frigider sau in camara. Conteaza insa, ca mugurii sa fie foarte bine scursi de apa, chiar uscati un pic, iar mierea folosita sa fie naturala si sa nu contina si altceva ce ar putea afecta pastrarea pe o perioada mai indelungata a siropului.
    Sanatate multa!

  23. ce cantitate de muguri trebuie folosita?

  24. CQRY, cantitatile sunt trecute la ingrediente.

  25. Am uitat sa tai coditele si nu am spalat mugurii de multe ori, dar mi-a iesit rosu cum e in poza, se poate intampla ceva daca nu le-am taiat si crengutele, au fost cam de 6-7 cm ?

  26. Coditele ar fi trebuit curatate inainte deoarece acestea contin mai multa rasina. O sa mai caut si eu informatii despre acest aspect, inca nu stiu ce efecte ar putea avea rasina fiarta in sirop, insa nu cred ca e nociva. Cat despre spalatul mugurilor, daca tu ai considerat ca sunt curati si nu mai au praf sau alte vietati…no bine! :)

  27. pe langa mugurii de brad , puteti adauga la fiert flori de salcam si cimbrisor salbatic de munte.Cand mugurii de brad s-au fiert (2 ore la foc mediu ), se acopera cu un capac si se lasa 24 ore. A doua zi se strecoara zeama si se fierbe cu zahar ( 1litru / 1 kg ) timp de cca 1 1/2 – 2 or . La final se adauga feliute de lamaie ( ca la dulceata )

  28. Minunata idee, Eva! Imi dau seama cat de aromat va iesi in acest fel siropul de brad! Multumesc mult pentru comentariu.
    Cu acordul tau, am sa trec aceste sfaturi si in continutul postului.

  29. eu, prepar de foarte multi ani acest sirop de mugur de brad. Am facut si de pin si fiert si la rece. Mi-a reusit. Cel preparat la rece l-am facut in felul urmatoram pus in borcan un strat de mugur , un strat de zahar, s.a.m.d, ultimul a fost stratul de zahar. Am ingropat bocanele in pamant (cam la 60 cm adancime) si le-am scos dupa 3 luni, l-am strecurat si l-am pus la frigider.Este grozav!. Anul acesta voi face cu miere in loc de zahar. Sa aveti spor la tot ce faceti!

  30. Multumesc mult, Dana, pentru urare si pentru informatiile folositoare pe care ni le-ai impartasit! Numai bine iti doresc!

Leave a Reply