Barajul de la Siriu

Barajul Siriu se afla la 80 km dinspre Brasov catre Siriu, si tot cam atat dinspre Buzau catre Siriu. Este situat in comuna Siriu, langa localitatea Lunca Jaristei. Drumul pana la baraj este bun, recent refacut si este accesibil tuturor autovehicolelor. Se urca greu pe serpentine dar peisajul face tot deranjul!  

 

Inainte de baraj, cand vii dinspre Buzau, pe ultimul drum care se face in dreapta, se urca spre Cabana 14 Scaune. Pe partea stanga a drumului gasim si locuri unde putem amplasa cortul fara probleme.

  

 

 
Dupa ce trecem de Cabana 14 scaune (cam la 2 km), dam de cascada Pruncea sau Casoca. Aceasta are o inaltime de 10 m si o apa rece ca gheata fie vara fie iarna. Daca indraznesti si stai bine cu inima… te poti aventura sa faci o baie in ea!
   :)

 

 

Plecam racoriti de la cascada si ne intoarcem pe drumul spre baraj.
Odata ajunsi, ne minunam de minunatie de inginerie…    :)
    
Barajul are o inaltime de 155 metri si este construit din roca, steril si argila. Este al doilea din lume, dupa cel din Retezat, construit fara a fi folosit cimentul. 

Lacul de acumulare are o lungime de 14 km si are ca debit  155 milioane mc de apa .
Se poate cobori cu masina pana langa lac. Multa lume vine aici pentru pescuit sau doar sa faca plaja.
Lacul este construit pe vechea vatra a comunei Siriu. Se spune ca atunci cand este seceta si apa din lac scade, se vede turla vechii biserici.

 
 

Construirea barajului a determinat schimbarea drumului national DN 10.  Astfel s-au construit mai multe viaducte pentru ocolirea lacului. Cele mai spectaculoase sunt Viaductul Stanca Teherau si Viaductul Giurca. Ele pot fi admirate dupa ce trecem de baraj (spre Brasov).
 
                 

La coada lacului se gaseste Tabara Hartagu. De aici pornesc principalele trasee turistice catre muntii Vrancei, Siriului si varful Penteleu.
 Alte obiective turistice din zona :
-Lacul Vulturilor situat la 1420 m altitudine ( lac populat cu pastrav).
-Coltii Babei- o regiune din masivul Siriu unde se pot admira capre negre aduse din masivul Retezat.     

  Acum…inapoi spre Buzau:

 

 

Drum bun sa aveti!


10 Responses to “Barajul de la Siriu”

 1. foarte frumoase locuri doar ce eu nu ma pot uita la aceste poze pentru ca pe lacul Siriu si-a gasit sfarsitul intr-unmod foarte tragic o verisoara de a sotului, o femeie de nota 20! D-zeu sa o ierte iar acele locuri sa le binecuvinteze cu mai multa siguranta!

 2. Cami,imi pare rau ca s-a intamplat asa ceva… :( D-zeu s-o ierte!
  Lacul Siriu este foarte periculos! Cred ca ar trebui interzis inotul acolo!

 3. Nu a fost din cauza innotului.La cabana unde erau cazati, proprietarul avea o pluta cu care organiza plimbari pe lac. MAximul de oameni era de 12 persoane, ei deja erau 11 dar au mai venit acolo 5 persoane. Plutasul a zis ca poate sa urce si aia , pluta s-a dezichilibrat si i-a rasturnat pe toti in apa. Pe femeia asta a prins-o dedesupt si nimeni nu a mai putut urni pluta de acolo decat cu un tractor. Asta dupa 2 ore, cand era mult, mult prea tarziu. Consider vinovati pentru asa o tragedie proprietarul plutei si plutasul bineinteles , care pentru 3 bani acolo in plus a curmat o viata,a adus o tragedie intr-o familie, Si puteau sa fie mult mai multi morti acolo. Am povestit asta aici pentru ca cei care sunt tentati de astfel de plimbari sa nu o faca pentru ca este f. periculos si nimeni nu raspunde pentru treaba asta ! Scuze pentru o postare asa de trista pe blogul tau!

 4. Cami, cred ca am vazut la TV intamplarea nefericita… inca o data imi pare rau :(

 5. Cu asa ceva nu te joci… uneori nu luam in serios pericolele, gandind ca noua nu ni se poate intampla, sau bazandu-ne pe un om.. e cumplit ce sa intamplat si imi pare rau ptr viata femeii. Uneori parca ne lasam cu prea mare usurinta in voia altora.Eu ii dadeam in judecata, clar!! Nu ma lasam pana cand cineva nu platea ptr asta, numai asa oamenii invata, prin pedepse si legi. Legi aplicate!

  in alta ordine de idei blogul e tare…dulce.

  Toate cele bune!

 6. Iulia, vinovatii cumplitei tragediei sigur au fost pedepsiti. Sper!
  Multumesc de cuvintele frumoase si de vizita! :)

 7. Nu, nu au fost pedepsiti din pacate! Inca !Sper ca sotul ramas in urma sa lupte mai departe pentru a se face dreptate. Este un proces in care termenele se dau odata la 6 luni pentru strangere de probe ! Care probe? singura proba este un mormant care a devenit casa unei femei tinere , frumoase si care mai avea multe de facut pe lumea asta ! Dar in fata spagii bine date aceasta proba paleste cateodata !

  Imi pare rau ca intristez blogul tau, dar poate asa macar altii invata din asta.

 8. am fost in vara la barajul suriu, intradevar frumos dar foarte multe gunoaie aruncate peste tot, mi-a lasat o impresie foarte amara….ca sa nu zic proasta, pacat!

 9. Eu aici locuiesc:D:X

 10. Fericito! :)

Leave a Reply