Gura Teghii – Varlaam

Comuna cea mai intinsa din judetul Buzau si a treia ca suprafata din Romania.
Asezare la poalele muntelui Penteleu, cu sate vechi rasfirate de-a lungul raului Basca Roziliei, rau ce ia nastere in urma confluentei raului Basca Mare cu raul Basca Mica. Prin unirea celor doua rauri s-au format spectaculoase chei in stanci. Stanca de la confluenta este impresionanta si se numeste Piatra lui Visan.

La Gura Teghii se poate ajunge dinspre sud, pe DN 10 Buzau- Brasov, facand la dreapta dupa 18 km de orasul Nehoiu. Iar dinspre nord prin localitatea Comandau, jud. Covasna.

    

    

Gura Teghii

    

    
La tot pasul punti suspendate peste BascaMai departe spre Varlaam:

Ultimul sat al comunei de pe Valea raului Basca este Varlaam.
Printre produsele gastronomice de aici se numara bulzul si branza de Varlaam.
In fiecare an, la sfarsitul lunii mai, aici are loc sarbatoarea „Intarcatul mieilor”.
Tot aici poti veni sa faci o baie cu zer. O practica de intinerire cunoscuta inca din sec. XIV. Se stie faptul ca Doamna Neaga, sotia domnitorului Mihnea Turcitul, facea astfel de bai cu zer, pentru revigorarea corpului si catifelarea pielii. De asemenea cura cu zer este cunoscuta pentru efectele benefice pe care le are asupra organismului.

Conform legendelor povestite de localnici, Varlaam ar fi trebuit sa fie locul de constructie al castelului Peles. Regele Carol I s-ar fi razgandit si ar fi ales Sinaia, in urma unui accident avut la vizitarea meleagurilor buzoiene (a cazut de pe cal), accident considerat drept un semn rau.

Piatra lui Visan de la confluenta celor doua rauri Basca:

   

 

Locuri de cazare poti gasi in Varlaam, la Pensiunea Montana -chiar la intrarea in localitate si in centru- la Pensiunea Varlaam sau la Pensiunea Gelaris.
     

Trasee turistice in zona se pot face spre Lacul Vulturilor, Masivul Podul Calului si statia meteo de pe varful Penteleu-cel mai inalt varf din Muntii Buzaului (1770m).

    

 

Si in Varlaam, raul se trece dint-o parte in alta peste punti suspendate.
Unele punti sunt folosite chiar si de masini.

     

Un tinut de vis din muntii Buzaului.
Un loc unde iti vei dori sa revii.


2 Responses to “Gura Teghii – Varlaam”

  1. Nici nu mi-am inchipuit ca in jud Buzau exista un loc atat de minunat !!!!! Mi-as dori ca in viitorul apropiat sa fac o vizita si chiar sa petrecem cateva zile…

  2. Sigur nu veti regreta vizita facuta pe meleaguri buzoiene!

Leave a Reply