Manastirea Ciolanu

Manastirea Ciolanu se gaseste in comuna Magura, din jud. Buzau si este manastire de calugari crestini-ortodocsi. Se numeste asa pentru ca este o ctitorie a boierului Ciolanu. Este singura manastire din judetul Buzau, care este atestata documentar din sec. XVI-lea.
Mai multe despre istoria manastirii gasiti pe http://www.crestinortodox.ro/.

Cum ajungem:

Din orasul Buzau, pe DN 10 prin localitatile: Vernesti, Candesti, Satuc, Ojasca, Unguriu, Magura. Ajungem in dreptul complexului turistic Magura si a monumentului ”Fantana lui Mihai Viteazul”.

 
 

Facem stanga pe DJ 203 G si incepem urcusul prin padure. Urcam pe drum cu  multe serpentine, asfaltat, cu ceva gropi… ca altfel nu se putea :)  si… dupa 7 km, dam de manastire.

 

 

 

In aceeasi zona se afla si Schitul Cetatuia, spre care exista traseu marcat. Se urca prin padure 1 km. De sus se poate admira valea Buzaului.

De jurul imprejurul manastirii, se intinde Tabara de sculptura in piatra de la Magura.
 Ne putem intoarce pe acelasi drum sau o luam inainte. Trecem pe langa tabara scolara Poiana Pinului,

 

apoi prin Valea Halesului -loc de “iarba verde” pentru buzoieni. Pajisti intinse de o parte si de alta a drumului, ca un imens teren de golf. Tot aici gasim si hotelul McPietroasa.

 

Traversam satul Hales si la un  moment dat, avem un indicator cu Buzau la stanga si Strezesti la dreapta. Daca vrei sa pleci mai repede acasa, o iei spre Buzau, dar daca vrei sa mai vezi ceva interesant, te abati pe drumul spre Strezesti si la 1 km distanta ai sa dai de Manastirea Cetatea Bradu.

Manastirea Cetatea Bradu a fost construita in sec. al  XVIII-lea. Se spune ca aici isi ascundea Constantin Brancoveanu sotia si fiicele in situatiile critice cand erau atacati de turci.De aceea cetatea mai este numita si Cetatea Doamnei Neaga. O gasiti deschisa numai in zilele de duminica, atunci cand se oficiaza si slujbe.

 

               

Continuam drumul de intoarcere prin Izvoru, Grajdana, Mierea, Niscov, Vernesti, Buzau. In localitatea Izvoru, te poti abate (conform indicatorului) si pe la Manastirea Barbu- manastire de maici.

Ti-am fost de folos? :)


10 Responses to “Manastirea Ciolanu”

 1. Am copilarit la Manastirea Ciolanu si ma jucam printre sculpturile de la Tabara Magura.
  Unchiul meu, parintele Ovezea, era in acea manastire.Sunt niste locuri minunate, cu o frumusete rara.
  Mi-a dor de locurile acelea.
  Multumesc ca mi-ai adus aminte de frumusetea lor.
  Le voi revizita cit de curind.

 2. Adina, ma bucur mult ca ti-am trezit amintiri frumoase! Iti doresc sa ajungi din nou pe aceste meleaguri minunate! :)
  Numai bine !

 3. Dap, ne-ai fost de folos, nu am vizitat manastirile din bz, nu stiam cat sunt de frumoase. Le vom vizita curand.

  Toate cele bune!

 4. Manastirile din Buzau merita sa fie vizitate! Va asteptam in zona noastra! Numai bine si drum bun! :)

 5. woauuu……!!!!!!!cate frumuseti are Romania…… si nu sant inca cunoscute….sper ca in viitorul apropiat sa se puna la punct si infrastructura sa avem drumul deschis pentru a cunoaste acesta tara a noastra minunata….pana atunci va dorim toate cele bune din diaspora..

 6. multumesc pentru semnalarea cetatii bradu. si pozele sunt f frumoase! o includ in planurile mele de calatorie, multumita tie.

  toate cele bune!

 7. Toate cele bune va urez si eu si …va asteptam in tara :)

 8. Ma bucura a ta vizita si faptul ca ti-am fost de folos.
  Ti-am admirat si blogul si mi se pare extraordinar ce faci. Te asigur ca judetul Buzau este o destinatie superba.
  Toate cele bune si drum bun!

 9. cand privesc pozele la magura,cu manastirea ciolanu ma iau fiorii.desi au trecut 10 ani de cand nu-mi mai petrec pastele acolo cum obisnuiam.dar sper ca intr-o buna zi ma voi intoarce si le voi arata si altora frumusetile orasului bz.te felicit ptr ceea ce faci!!! Cei plecati peste hotare se simt mai aproape de casa datorita tie!!! multe imbratisari

 10. Va imbratisez si eu si va doresc sanatate! Sa va intoarceti cu bine pe meleaguri romanesti!
  Multumesc mult pt ca ma urmariti!

Leave a Reply