Tezaurul de la Pietroasele

  
Dealul  Istrita ( 749 m) se afla in judetul Buzau, acolo unde Arcul Carpatic tinde a se curba catre miazanoapte. La poalele sale se intinde comuna Pietroasele sau „comuna muzeu” asa cum mai este denumita. Aceasta asezare se bucura de faima nationala si internationala prin faptul ca este locul unde a fost descoperit celebrul tezaur „Closca cu puii de aur”, dar si prin calitatea exceptionala a vinurilor de aici. Tezaurul de la Pietroasele a fost considerat cel mai mare din lume pana in 1923, cand a fost descoperit mormantul lui Tutankamon.
Closca cu puii de aur a fost descoperita pe dealul Gruiu din satul Badeni, in anul 1837 de catre doi sateni, Stan Avram (socru) si Ion Lemnaru (ginere), in timp ce extrageau piatra pentru a construi Seminarul Teologic Buzau. Initial se compunea din 26 de piese, din care au ramas 12, iar din cele 27 kg, azi au mai ramas doar 18. Originalul comorii se afla expus la Muzeul National de Istorie din Bucuresti, iar in Muzeul de Istorie din Buzau este expusa o copie fidela a ei.
Aici gasim o ampla descriere a tezaurului.

Tot in comuna Pietroasele se afla complexul arheologic compus din castrul roman, termele si cele patru necropole, datand din secolele IV – V d.Hr. Situl de la Gruiul Darii este unul dintre cele mai importante monumente ale geto- dacilor. Arheologii, care inca mai scormonesc printre ruinele cetatii dacice, cred ca aici inca ar mai exista vestigii importante ce dateaza din epoca de piatra.

 

Pentru a ajunge la locul unde a fost descoperita comoara „Closca cu puii de aur”,  urcam  pe un drum de tara ce trece pe langa primaria din comuna Pietroasele. De mergem  incet, nu avem cum sa ratam bifurcatia la stanga, care este marcata cu un semn, cam ruginit ce-i drept, dar macar exista …

 

Alte repere pot fi o cruce din piatra in stanga si un izvor de apa in dreapta.

  

De aici mai sunt cam 500 de metri. In drumul nostru trecem pe langa casa unui mester pietrar, probabil ultimul din zona. Nu avem cum sa ratam o curte plina cu statui cioplite in vestita piatra alba de Istrita, din care sunt facute dealtfel si majoritatea gardurilor sau temeliilor caselor din aceasta zona.

  

  

Ajungem si la locul unde a fost descoperita comoara:

  

  

De aici de sus, vedem comuna Pietroasele ce se intinde la poalele dealului:


In partea opusa, se inalta dealul Istrita:

Tot am ajuns pana aici asa ca o luam in sus, spre deal, am auzit noi ca privelistea de sus e uimitoare…
Distanta pana sus se poate parcurge cu masina o perioada, prin padure, apoi pe jos. Sau cu masina pana sus, dar drumul e greu si hurducait…Noi am fost si cu copii, asa ca am urcat cu masina.  Pe jos cred ca traseul se face intr-o ora si ceva…

  

  

  

Ajunsi la destinatie, avem convingerea ca suntem pe acoperisul lumii:

  

 

O zona ce inca ascunde legende si comori…o zona ce merita vizitata!
Si de ajungi pe aceste meleaguri la inceput de septembrie, nu rata nici Sarbatoarea Tamaioasei .

 


Leave a Reply