Vulcanii noroiosi

Vulcanii noroiosi reprezinta formatiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3.000 de metri adancime, care in drumul lor spre suprafata trec printr-un sol argilos si se combina cu apa din panza freatica. Gazele imping spre suprafata apa amestecata cu argila. Namolul format de acestea se usuca in contact cu aerul, formand structuri conice asemanatoare unor vulcani. Namolul iesit la suprafata este rece, deoarece vine din straturile de argila.

Cum se ajunge aici:

Pornind din orasul Buzau pe DN 10, apoi din localitatea Satuc, la dreapta spre Berca. Pana aici sunt cam 28 km, in continuare mai avem inca vreo 12 km.  Traversam raul Buzau si o luam la stanga. Urmarim indicatorul spre Chiliile si …tot inainte dupa indicatoare,ca exista.

Ajungem in satul Paclele, sat izolat, cam saracut. Dupa ce il traversam, spre nord dam de o bifurcatie de drumuri. Daca o luam la stanga pe drumul asfaltat ajungem la vulcanii noroiosi numiti Paclele Mari, daca tinem drumul inainte, pe drumul de piatra, dam de Paclele Mici.

 

 

 

 

Paclele Mari, de fapt sunt mai mici…dar se numesc asa din cauza platoului mai intins. Aici se plateste intrare ( 4 lei adult, 1 leu copil) si vulcanii sunt ingraditi si paziti…bine. Daca e week-end e si aglomerat, abia daca ai unde lasa masina. Intalnim si foarte multi turisti straini.

 

 

 

 

Plecam de-aici cu suveniruri fel de fel, ca deh! trebuie sa faca si ei niste bani, nu? O luam inapoi pe celalalt drum de piatra, spre Paclele Mici. Partea proasta e ca nu sunt indicatoare spre ei, dar stii ca ai ajuns atunci cand pe stanga ai dat de o sonda cu niste rezervoare de petrol. Pe dreapta era atunci o stana.

 

Lasam masina pe dreapta si o luam pe deal in sus…pe langa stana. Avem de strabatut aproximativ 500 metri. Putem urca si cu masina, daca e de teren.  :)   Odata ajunsi constatam ca nu exista nici o legatura a locului cu numele de Paclele Mici. Vulcanii sunt mult mai inalti si mai mari in diametru si parca si platoul e mai intins.  Aici chiar ai ce sa vezi si poti fi doar tu, singur cu peisajul selenar.

 

 

 

 

In zona Berca -Arbanasi sunt trei platouri cu vulcani noroiosi. Pe langa Paclele Mari si Mici mai sunt si Paclele de la Beciu, dar acestea sunt mult mai mici si accesul la ele se face foarte greu, pe un drum forestier care nu prea mai e practicabil. Am incercat sa ajungem si la ele dar nu am reusit, asa ca iata doar poze de undeva de pe un drum de sus.

Drum bun sa aveti!


7 Responses to “Vulcanii noroiosi”

  1. Am fost …si am ramas uimita de aspectul …selenar al zonei.
    Incredibil…
    O zi buna !

  2. Nu am fost niciodata,desi m-am nascut in Buzau. Imi doresc sa ajung acolo cu familia.Doamne ajuta!

  3. Evelina, ma bucur ca ti-au placut vulcanii!
    O zi buna si tie!

  4. Georgeta, eu iti doresc sa ajungi! Locurile sunt superbe! Numai bine !

  5. Am fost pe acolo cu aproape 11 ani in urma. Mi-a placut ! Este un loc deosebit, pacat ca nu este amenajat drumul pana acolo.Foarte frumos ceea ce a creat natura!

  6. Cami, sa stii ca drumul a fost asfaltat si acum se ajunge cu orice fel de masina, atat spre paclele mici cat si spre paclele mari.
    Iti doresc sa ajungi din nou sa te bucuri de spectacolul vulcanilor!
    Multumesc de vizita!
    O zi buna!

  7. eu sunt chiar din berca si ma duc mai mereu intr-o mica plimbare pana la vulcani pentru aerul foarte curat si pentru privelistea minunata pe care o ofera

Leave a Reply